U kunt de route volgen met behulp van het routekaartje en onderstaande routebeschrijving. Schuingedrukte teksten geven u informatie bij de bezienswaardigheden die u tijdens de route aantreft. De nummer corresponderen met de nummers op de brochure van de wandelroute
- Vanaf het Alexanderplein loopt u, met het gezicht naar Alexanderhof, over het pleni naar het Beeld Kievelmenneke en verderop naar het oorlog- en vredemonument. (1)
2. Oorlog-Vrede-Monument (Wim Rijvers, 1983)
In brons ziet u het gevecht van Jacob met de engel. In de keramieken zijn vluchtende Meijelse mensen en het afscheid van soldaten, die naar Indonesië moesten voor de oorlog, te zien. De gedenkplaat noemt de 44 Meijelse gevallenen en de dank aan onze bevrijders.
Monument Geallieerde Soldaten (24 oktober 2009)
In 2014 werd dit monument verplaatst naar deze locatie en het herinnert ons aan de vele soldaten uit Amerika, Schotland en Engeland die in oktober/november 1944 vochten om de bevrijding van Meijel.
- U volgt de weg parallel aan het speelveldje naar het voormalige gemeentehuis.
- U loopt rechts omhoog en komt aan op het Raadhuisplein.
3. Op dit plein ziet u de contouren van de Groote Peel. Door middel van kleine fonteintjes ontstaan er verschillende peelvennetjes en aangestuurde LED verlichting weerspiegelt de Peel in avondrood.
Voormalig gemeentehuis
Toen Meijel in 2010 zijn zelfstandigheid verloor, moest voor het voormalig gemeentehuis een nieuwe bestemming gezocht worden. Mede op initiatief van de gemeente Peel en Maas werd hierin het Venturelap gestart (een startersfaciliteit voor innovatieve onder- nemers). In de nabije toekomst krijgt het pand een horecabestemming met een groot terras.
- Steek het plein over en loop langs het kunstwerk Gemeenschap en Natuur in evenwicht naar het peelveldje met de turfsteker aan de overkant van de weg.
4. Gemeenschap en natuur in evenwicht (Dick van Wijk, 1998)
Natuurgebied de Peel is door de jaren heen erg belangrijk geweest voor de gemeenschap Meijel. De groep mensen staat voor de gemeenschap en de als vogels vliegende peelstronken symboliseren de natuur.
Turfveldje
U ziet hier de peeleigen bomen en planten, waaronder de vlieg- den, het buntgras, heide en veel andere peelgewassen. In totaal vindt u zes van deze peelveldjes met de nieuwe peelnatuur.
De Turfsteker (Truus Coumans-Mevissen, 1991)
Een beeld van een Meijelse boer, zoals die van oudsher in de Peel voor eigen gerief turf stak.
Mozaïek Madonna (Peter Schoofs, 1961)
In de etalage van Coolen Pluijm ziet u de Mozaïek Madonna, Moeder der Wijsheid. Peter Schoofs heeft gekozen om Jezus bij Maria te laten zitten als zetel van de wijsheid.
- Loop van hieruit de Dorpsstraat in dan vallen berkenbomen met hun zilverwitte stammen zeker op; karakteristiek voor de hedendaagse Peel.
5. In deze straat vindt u verder de volgende bezienswaardigheden:
Nostalgie (1919)
Het huidige café-restaurant "De Nostalgie" werd gebouwd als rentenierswoning voor Johanna Maria Joordens (in het dorp bekend als Merkus Mei). Sinds de dood van haar man Merkus Fried in 1914 vond ze haar draai niet meer op de boerderij in de Simonshoek. Jan Willem Gooden ontwierp voor haar deze woning waar zij leefde tot haar dood op 21 februari 1929.
Pand Veltmans (1757)
Het op een na oudste pand van Meijel was van oorsprong een boerderij en bakkerij. Later stond dit pand vooral bekend als winkel. De jaren tot 1904 was het pand een tolhuis waar men doorgangsgeld moest betalen. De bekende Meijelse onderwijzeres
Miet Veltmans werd hier geboren.
Het reizend gezag (Dolf Wong, 1986)
De Dorpsstraat was een deel van de weg gelegen op de Peel- randbreuk van Den Bosch naar Keulen. Op zijn paard moest deze 'gezagsdrager' net als iedereen door deze straat om van de ene kant van de Peel naar de andere kant te reizen.
Hotel de Zwaan (1914)
Op aandringen van burgemeester Jan Truijen bouwde Frans Pluijm een hotel, café en zaal op de plaats van de oude herberg De Zwaan. Aan het uiterlijk is weinig veranderd. Pastoor Jan Jacob Op Heij was niet blij met de zaal. Hij preekte daarom: 'Gaat daar niet henen om te dansen, want zij zullen u grijpen, de duivels die daar op het dak dansen.'
Kapelanie (1752)
De Kapelanie is het oudste en enige huis als rijksmonument in Meijel. Tot 1912 was dit pand de woning voor pastoors en kapelaans van de Sint Nicolaaskerk. In de achtermuur aan de huidige Pastoor Frischestraat bevindt zich een eigenaardig nisje met een bijzonder beeldje waarvan het ontstaansjaar niet bekend is.
- Bij Kapelanie aangekomen loopt u weer terug naar de splitsing
Maria, Madonna van Meijel (2014)
Al voor 1500 stond in een kapel op deze driesprong een kunst- zinnig gesneden Mariabeeld. In 1936 moest de kapel vanwege een wegconstructie verdwijnen. Het beeld kwam in een muurkapel van de familie Derckx en overleefde op wonderbaarlijke wijze een bombardement in de oorlog. In 1946 werd het verplaatst naar de kerk. De huidige zuil en kapel zijn van de hand van Ruud van der Beele.
- Op de splitsing Dorpsstraat/Molenstraat gaat u rechts en loopt u langs oude lindebomen die vroeger de kruispunten, straten en boerderijen markeerden. (6)
- Bij de boerderij met de lindebomen volgt u de weg naar links (huisnummer 46)
7. Langs deze weg (op huisnummer 53) ligt het gerenoveerde boerderijtje van Gebbel. Op de voorgevel ziet u de gouden helm. Gebbel Smolenaars was de vinder van de gouden helm in de nabij gelegen peel in Helenaveen. Gebbel betaalde dit boerderijtje van zijn vindersloon. Een replica is aan het eind van de wandeling te bewonderen in de Pelen.
- U vervolgt uw route: vóór de kapel houdt u rechts aan, vervolgens gaat u op de t-splitsing links.
U loopt over de Peelrandbreuk richting Neerkant. Rechts vindt u de Sint Wilbersput. (8)
Peelrandbreuk
De Peelrandbreuk is een afschuivingsbreuk. Deze reikt tot aan het aardoppervlak en scheidt de relatief omhoog bewegende Peelhorst van de relatief omlaag bewegende Roerdalslenk. Slechts op enkele plekken is de Peelrandbreuk aan de oppervlakte zichtbaar. Een van die plaatsen is de 'zevenbochtenweg' tussen Meijel en Neerkant bij de Wilbersput.
Sint Wilbersput (anno 700-1900)
De Sint Wilbersput symboliseert de put waar de heilige Willibrordus gepreekt zou hebben. Hij werd priester en landde in 690 met enige andere missionarissen in onze Lage Landen. Naast de put staat een grens- of richtsteen. Dit is een replica van de grenspaal die op 17 augustus 1549 bij de Sint Wilbersput werd gezet. De voormalige grenspaal was slechts een richtpunt om de grens aan te duiden tussen de ruziënde gemeenten Someren en Nederweert. De huidige steen werd op 12 mei 1761 geplaatst met aan de ene zijde het wapen van de Zeven Geünieerde Provinciën, waar onder meer Deurne en Asten toe behoorden (de leeuw met de zeven pijlen), en aan de andere kant het wapen van Oostenrijk (de tweekoppige adelaar). Vanaf 1715 behoorden Meijel en Nederweert tot Oostenrijks Gelder.
- U loopt terug langs de Kalishoek tot u rechts een oude boerderij ziet.
- Hier gaat u rechts het weggetje in bij huisnummer 3 en 3A (dit lijkt een inrit).
- U nadert een voorrangs- weg. Steek hier over en ga de veldweg in met rechts een omheinde wei.
- Aan het einde bij de t-splitsing gaat u links en meteen weer rechts een klein bospaadje in.
- U loopt het bospaadje uit en nadert een brede zandweg.
- U gaat links en bij het tweede zandpad rechts bij het paaltje met een gele pijl. Aan het eind van dit pad komt u uit bij het clubgebouw van schutterij St. Willibrordus.
- U loopt langs “schietbomen”, gaat bij de verharde weg links en steekt de Nederweerterdijk over.
- Op het fietspad gaat u rechts.
- Vlak voor u de voorrangsweg nadert, loopt u links het graspaadje in en gaat u direct weer links naar de Berg (straatnaam).
- U steekt het kruispunt over en loopt door tot aan de t-splitsing.
- Rechts ziet u de contouren van de peel. Op juiste tijdstippen kunt u hier wilde varkens en reeën waarnemen.
- Op de t-splitsing gaat u rechts. U komt uit in de Peel.
- U vervolgt het pad en gaat na de slagboom links.
10. Dit deel van de Peel noemt men de Vossenberg. De Vesting Vossenberg maakt deel uit van de Peelraamstellingen. U ziet hier zes bunkers of kazematten die in 1939 gebouwd werden toen de oorlogsdreiging vanuit Duitsland steeds sterker werd. Inmiddels zijn ze betiteld als rijksmonumenten.
- Aan het einde van dit pad gaat u rechts. Het pad tussen de weilanden buigt naar links. U nadert het gebied Kalispeel en Middenpeel.
- Bij de splitsing gaat u rechtsaf. Verderop bij wandelknooppunt 62 gaat u rechtsaf door het klaphek, de toegang tot Amsloberg en loopt richting de oude grensteen die bewaard is gebleven. (11)
- Loop vervolgens met de bocht mee naar links richting een beschut bankje waar regelmatig vogelaars met hun kijkers te vinden zijn (12)
- Blijf het pad volgen (wandelknooppunt 61 en 64) en ga bij de splitsing naar rechts. Aan uw rechterhand ziet u een vee verzamelplek.
- Volg het pad met een bocht naar links.
- Daarna eerste weg rechts. U komt uit bij een trapje waar u over het schrikdraad klimt.
- Daarna volgt u wandelknooppunt 81 via het klaphekje naar het Nationaal Park.
- U vervolgt de weg en nadert wandelknooppunt 82 waar u via het klaphekje het Nationaal Park weer uitgaat.
- U komt uit op de verharde weg en gaat rechts naar Buitencentrum De Pelen.
13. Hier kunt u even pauseren.
Ook kunt u vanaf hier de keuze maken of u het tweede deel van de route wilt wandelen (optie A) of wilt fietsen (optie B). Bij Buitencentrum De Pelen bestaat namelijk de mogelijkheid om een fiets te huren.
A: Wandelroute richting Meijel
- Loop naar links richting Ospeldijk tot u een sloot nadert. Hier gaat u links langs de sloot. Het kan hier drassig zijn.
- Vervolg het pad tot aan de harde weg. Steek hier schuin over richting het fietspad en blijf dit fietspad volgen.
- U komt uit op de Oude Dijk (verharde weg). Ga hier linksaf en volg de bocht naar rechts tot aan de voorrangsweg.
- Ga linksaf over Nederweerterdijk.
- De eerste weg gaat u naar rechts, Scheidingsweg.
- Op Scheidingsweg gaat u de eerste weg links, een zandweg op. Verderop steekt u de Eeuwelse loop (een beek) over (14)
- Steek de verharde weg over het bospad in.
- Bij de T-splitsing gaat u rechts het brede pad op. (Links van de splitsing is in de zomer in de avond en nacht de zeldzame Nachtzwaluw te zien).
- Aan het einde van het zandpad gaat u links.
- Ga bij de volgende t-splitsing links, Steenoven.
15. Hier treft u weer een horecagelegenheid.
- Loop verder tot aan de volgende splitsing.
- Ga rechtsaf, Simonshoek.
- Loop door tot aan rotonde.
Kunstwerk paard met turfkar (Joep Rooijakkers)
Op de rotonde staat het kunstwerk paard met turfkar. Het laat zien hoe de Meijelse boer vroeger voor eigen gerief de turf uit de peel haalde en naar het dorp terugkeerden.
- Steek de rotonde over en loop de Jan Truijenstraat af. U komt uit op het Raadhuisplein en loopt door richting kerk.
17. St. Nicolaaskerk (Architect ir. Frits Peutz, 1955)
Deze hallenkerk is kenmerkend door zijn afwisselende lagen baksteen en mergelsteen. Ook de dakvorm als scheepsboeg en de gewelven met een spel van onversierde bogen en ribben is opvallend.
18. Aan u linkerkant vindt u Hotel Oranje.
- Vervolg de route rechtdoor richting Schoolstraat. U komt uit op het Alexanderplein.
- De route eindigt hier op het Alexanderplein.
Optie B: Fietsroute naar het startpunt in Meijel
In het buitencentrum de Pelen is de groene Fiets Meijel te huur.
- Vanuit Buitencentrum de Pelen gaat u rechts richting Ospeldijk tot aan het kruispunt bij fietsknooppunt 7.
- Ga linksaf en daarna opnieuw naar links (doodlopende weg).
- Volg het fietspad tot het einde.
- U komt uit op de Oude Dijk (verharde weg). Ga hier linksaf.
- Volg de bocht naar rechts tot aan de voorrangsweg (Nederweerterdijk) en ga naar linksaf.
- De eerste weg gaat u naar rechts, Scheidingsweg. Op Scheidingsweg gaat u de eerste verharde weg links de Sijkesweg op.
- Verderop steekt u de Eeuwelse loop (een beek) over (14).
- Aan het einde van de weg gaat u rechts, daarna einde van de weg links (Steenoven).
15. Hier treft u een horecagelegenheid
- Fiets verder tot aan splitsing en ga rechts, Simonshoek.
- Ga verder tot aan de rotonde
16. Kunstwerk paard met turfkar (Joep Rooijakkers)
Op de rotonde staat het kunstwerk paard met turfkar. Het laat zien hoe de Meijelse boer vroeger voor eigen gerief de turf uit de peel haalde en naar het dorp terugkeerden
- Steek de rotonde over en fiets de Jan Truijenstraat af.
- U komt uit op het Raadhuisplein en fietst door richting kerk.
17. St. Nicolaaskerk (Architect ir. Frits Peutz, 1955)
Deze hallenkerk is kenmerkend door zijn afwisselende lagen baksteen en mergelsteen. Ook de dakvorm als scheepsboeg en de gewelven met een spel van onversierde bogen en ribben is opvallend.
18. Links vindt u Hotel Oranje. Hier levert u de Meijelse Groen Fiets in.
- Vervolg uw route rechtdoor, Schoolstraat.
- U komt uit op het Alexanderplein waar de route eindigt.
De Kwirbrug is geen echte brug, maar een duiker met een zandpakket erbovenop. Door de duiker stroomt het beekje 'de Kwir'.
Deze Kwirbrug werd rond 1810 gebouwd. Toen werd de Napoleonsweg…
Average of 4 reacties.
Helaas niet duidelijk beschreven. Buiten de kern van Meijel is het af en toe zelfs een "speurtocht". Daar waar een deel op de knopenroute ligt, mogen best de betreffende knopen in de routeomschrijving benoemd worden.
Mooie afwisselende route. Helaas niet duidelijk beschreven. Buiten de kern van Meijel is het af en toe zelfs een "speurtocht". Daar waar een deel op de knopenroute ligt, mogen best de betreffende knopen in de routeomschrijving benoemd worden.