Restaria Forest is een dynamisch bedrijf met een jong en enthousiast team. Het is er goed toeven en het biedt voor elk wat wils. Er is een uitgebreide koffie- en ijskaart én er is natuurlijk de mogelijkheid te genieten van echte Limburgse vlaai.
Kids kunnen zich uitleven in de grote ballenbak, op het springkussen (bijna wekelijks, in het weekend) of in het speelfort.
Het team van Restaria Forest heet u van graag van harte welkom!
Openingstijden:
Bij pannenkoekenhuis De Bosserij is er zo'n groot assortiment aan de lekkerste pannenkoeken dat het heel moeilijk wordt om een keuze te maken. En staat je lievelingspannenkoek alsnog niet op de kaart? Dan laat de chef jouw speciale pannenkoekenwens graag in vervulling gaan.
Bij de Bosserij geniet je op het terras van je pannenkoek en bij slechter weer is het smullen geblezen in de vernieuwde serre.
Want wat is een pannenkoekenhuis zonder speelplek? Het uitgebreidde terras is voorzien van een speelfort. Binnen is er een grote ballenbak en een tafel waar kinderen vrij kunnen spelen.
De Paardekop is een groot bosgebied. Het gebied ligt hoger dan de omgeving. Vanuit de uitkijktoren is dit goed zichtbaar. De uitkijktoren is 18 meter hoog en is toegankelijk voor publiek.
Toen de Peel nog helemaal bestond uit veen, en dus kletsnat was (veen is net een grote spons!), kon je het gebied het beste doorkruisen via de Paardekop. Die verbinding is nog steeds terug te vinden op oude kaarten. Hij werd ook wel de Swarte baen of het Venrays pad genoemd.
Waar de naam Paardekop vandaan komt, is niet bekend. Er zijn wel verschillende verhalen over, bijvoorbeeld dat er hier een grote slag heeft plaats gevonden waarbij behalve krijgers ook veel paarden bij omkwamen. Die zouden zijn begraven in een graf dat de vorm van een paardenhoofd. Er is in dit gebied in ieder geval een strijdhamer gevonden van duizenden jaren oud.
In het midden van de Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn is een centrale gedenkplaats aangelegd. Deze centrale gedenkplaats wordt gebruikt voor kransleggingen en dodenherdenkingen, zoals op 4 mei tijdens de Nederlandse dodenherdenking en de Duitse Volkstrauertag, de zondag het dichtst bij 16 november. Op de centrale herdenkingsplaats worden ook door nabestaanden kransen neergelegd voor onbekende soldaten.
Op de steen staat dat er 31.585 Duitse Militairen rusten. Dit klopt niet meer. Het aantal soldaten is niet meer actueel, omdat er nog steeds nieuwe soldaten bij komen. Het loont zich niet om het aantal te actualiseren, aangezien het aantal graven telkens veranderd. Ook liggen er niet alleen Duitse soldaten, maar ook andere nationaliteiten en niet-soldaten zoals burgerslachtoffers.
Bij de ingang van de Duitse Militaire begraafplaats is een zogenaamde Ginkgo-boom geplant. Deze Ginkgo-boom heeft een aantal symbolische waarden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in 1945 de stad Hiroshima (Japan) gebombardeerd door een atoombom. De eerste boom die na deze aanval weer groene blaadjes kreeg, was de Gingko-boom. Deze boom staat daarom symbool voor 'hoop'.
De Gingko-boom is tevens de oudeste boom die bestaat en wordt daarnaast gebruikt als medicijnen tegen de ziekte Alzheimer. De boom is dus 'tegen het vergeten'.
De Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn werd in 1946 opgericht door de Nederlandse gravendienst. Beheerder was tot 3 april 1948 Kapitein J.C. Boomer. Na 3 april heeft Kapitein Lodewijk Johannes Timmermans het stokje van hem overgenomen. Timmermans was in de Tweede Wereldoorlog soldaat voor het Nederlandse leger.
Na de oorlog heeft Kapitein Timmermans zich daarom ingezet voor de opbouw van deze Duitse Militaire Begraafplaats; om deze onbekende soldaten te identificeren, een waardig graf te bieden en hun naasten op te sporen. Tot aan zijn pensioen in 1976 bleef hij beheerder van deze begraafplaats.
Timmermans stierf in 1995. Zijn as werd op de begraafplaats uitgestrooid. Verderop op de begraafplaats is een gedenksteen voor Kapitein Timmermans aangelegd.
Halverwege op de Duitse Militaire begraafplaats in Ysselsteyn is een klokkenspel geplaatst. Dit klokkenspel is ontstaan uit een initiatief van de moeder van soldaat Zitzewics. Soldaat Zitzewics ligt begraven op de begraafplaats.
In de buurt van de ingang van de begraafplaats was een klok gevestigd. De moeder van soldaat Zitzewics vond dit een mooi gebaar, maar vond het jammer dat men verder naar achteren op de begraafplaats de klok niet kon horen.
Zij startte daarom met een geldinzamelingsactie om een nieuw klokkenspel te plaatsen. In de jaren vijftig werd deze uiteindelijk geplaatst. De namen van de hoofdschenkers zijn op de klokken ingegraveerd.
Tussen 09.00 uur en 17.00 uur speelt het klokkenspel elk half uur een herdenkingspsalm.
Bij museum de Smid, gelegen aan de Pottevenweg in Ysselsteyn, laat de familie Keijsers zien met welke gereedschappen de dorpssmid en de installateur van vroeger werkten. Allerlei materialen en gereedschappen van vroeger zijn hier uitgestald.
In dit museum staat verder een verzameling van paardenkoetsen.
Voor een bezoek aan dit museum kunt u contact opnemen via email info@depeelstreek.nl of per telefoon 0478-541539/0478-541544.
Dit gebied ligt in de omgeving van IJsselstein en is 56 ha. Groot. Het is een beschermd natuurgebied.
Het bestaat uit een 5ha groot ven met nog eens 5 ha oeverzones Het is een geïsoleerd naaldhoutgebied en heeft een voedselarm karakter maar hierdoor vindt je hier wel typische planten, zoals de ronde zonnedauw, veenpluis en dopheide die goed in dit gebied kunnen overleven.
Ook aan het ven leven typische soorten, o.a. de wateraardbei, waternavel, zwarte zegge en wolfspoot.
De Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn werd in 1948 opgericht door Kapitein Lodewijk Johannes Timmermans. Timmermans was in de Tweede Wereldoorlog soldaat voor het Nederlandse leger.
Door de explosie van een mijn verloor hij bijna zijn volledige gezichtsvermogen. Hij werd opgenomen in een Canadees lazaret, een klein veldziekenhuis. Hier lag hij naast een Duitse jongen. Deze Duitse jongen was snel genezen, maar bleef bij Timmermans om hem te verzorgen. Hier leerde Timmermans dat vele negatieve vooroordelen over Duitsers onjuist waren en dat veel jonge soldaten gedwongen werden.
Na de oorlog heeft Kapitein Timmermans zich daarom ingezet voor de opbouw van deze Duitse Militaire Begraafplaats; om deze onbekende soldaten te identificeren, een waardig graf te bieden en hun naasten op te sporen. Tot aan zijn pensioen in 1976 bleef hij beheerder van deze begraafplaats.
Timmermans stierf in 1995. Zijn as werd op de begraafplaats uitgestrooid. De luisterkei ligt aan het begin van de begraafplaats verderop is een monument voor Kapitein Timmermans aangelegd.
Deze Luisterplek is van de Liberation Route Europe en kan beluisterd worden via www.liberationroute.com of via de app Liberation Route Europe. Deze is gratis te downloaden via de App Store en de Google Play Store.