Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Oorlogsherinneringen Horst aan de Maas

  1. Vanaf de parkeerplaats gaat u rechtsaf de Broekhuizerdijk op richting Broekhuizen. Aan uw linkerhand ziet u de Vredeskapel staan. Deze kapel werd in 1940 gebouwd door Mathijs Claasens die met de kapel, en het dagelijks van de rozenkrans aldaar, de bescherming van de Hemelse Koningin van de Vrede wilde aanroepen voor Melderslo. Tijdens de oorlog is er veel gebruik gemaakt van de kapel door inwoners van de buurt en is er ook regelmatig een mis gelezen. De kapel is in een tijdsbestek van 2 weken gebouwd want Mathijs Claasens wist van aanpakken. Elk jaar wordt op de zaterdagavond voor Maria-Tenhemelopneming (15 augustus) een openlucht hoogmis opgedragen.
  2. U fietst door richting Broekhuizen via het Schuitwater, een natuurgebied. Het bosgebied rondom het Schuitwater bood tijdens de oorlog veel verstopplek aan onderduikers, jonge mannen die zich voor razzia verschuilden en vee dat men wilde beschermen voor confiscatie. Een ondergrondse kelder in Het Schuitwater is gerestaureerd en een infobord dat erbij staat vertelt het verhaal van de kelder. De schuilkelder is te vinden als u het bos inloopt, ongeveer 300 meter van de ‘ingang’.
  3. Na een tijdje gaat de Broekhuizerdijk over in de Horsterweg. U fietst nu door buurtschap ’t Stokt.
  4. Aan uw linkerhand ligt de kapel De Stokt. De kapel behoorde tot het kasteel (Kasteel Broekhuizen) dat achter de kapel ligt vanaf de weg bezien. Tegenwoordig is er weinig meer over van het kasteel; het is in 1944 volledig verwoest. In het bosje treft u alleen nog restanten van muren en funderingen aan. Het bosje is niet toegankelijk. 

    In 1939 bouwde de toenmalige eigenaar van Kasteel Broekhuizen, burgemeester Berger uit Venlo, een Sint Josef kapel aan het eind van de vroegere weg langs het kasteel. Rondom de kapel werden 6 bomen gepland, iedere boom symboliseerde een kind van het echtpaar Berger.

    In de oorlog sneuvelde een van de bomen bij de kapel tijdens de zware gevechten rondom het kasteel. Ook vond een kind, Alfons Berger, in 1945 de dood in een concentratiekamp. Een plaquette in de kapel is hieraan gewijd. Op 12 december 1997 werd in het kapelletje een nieuwe plaquette aangebracht ter herinnering aan de drie jongemannen van de buurtschap de Stokt die door oorlogsgeweld het leven lieten. Hierop staan vermeld: Sef van Megen verzetsstrijder, Leo Timmermans militair en Jac Timmermans militair.

  5. Aan het eind van de Stokterweg gaat u linksaf, de Lottumseweg in. Links op de kruising staat een rijwiel op een hoge standaard, dit is het fietsersmonument en verwijst naar een carnavalstraditie.
  6. Na ongeveer 500 meter gaat u schuin naar rechts de Veerweg in. U komt voorbij de St. Nicolaaskerk aan de achterzijde. Op de hoek aan de maaskant ziet u op ongeveer 12 meter hoogte een kogel in de kerk steken. Deze kogel is tijdens de Franse bezetting van Broekhuizen in 1795 in de kerk geschoten door Kroatische huurlingen. Zij schoten vanaf de overkant van de Maas (Arcen) enkele kogels af omdat ze Broekhuizen niet zonder groot geschut durfden in te nemen. De Fransen hadden namelijk een list verzonnen waardoor het leek of ze met heel veel manschappen in Broekhuizen verbleven. In het echt waren het er maar 40. De actie schrikte de vijand af.
  7. Op het pleintje bij de kerk (net voorbij de kerk) zijn twee oorlogsmonumenten aangebracht in de kerkhofmuur. Op het kerkhof liggen verschillende militairen begraven. 

    Het linkse oorlogsmonument, de deur van een kazemat, is geplaatst ter herinnering aan een vreselijke daad in 1940. Terwijl drie Nederlandse militairen zich verschansten in een kazemat aan de Maas werd een handgranaat naar binnen geworpen waardoor zij alledrie omkwamen.

    De rechter is ter herinnering aan de 54 Britse bevrijders die vielen tijdens de bevrijding van Broekhuizen in 1944. De meeste Britten kwamen om tijdens de herovering van het kasteel van Broekhuizen. Ook het vliegtuig dat neergehaald werd boven Broekhuizen tijdens de bevrijding maakte veel Britse slachtoffers.

  8. U gaat verder over de Veerweg. Aan uw rechterhand ligt, net voordat de Hoogstraat op rijdt, de Sint Christoffelkapel. Deze kapel is voorzien van een plaquette dat de deportatie herdenkt in oktober en november 1944. Allen zijn gelukkig waar naar huis gekeerd. Zij liepen via Broekhuizen naar de Maas en staken daar over. Het gaat om duizenden mannen en jongens.
  9. Ga op de Hoogstraat rechtsaf richting Broekhuizenvorst. Aan uw linkerhand ligt de oude burgemeesterswoning, een boerderij waar nu een antiekhandelaar in is gevestigd. Ook zien we de oude melkfabriek liggen met de schoorsteen (ingang dorp, garage Herrman). Ga rechts de Kerkstraat in en volg deze links. U fietst dan achter de kerk langs De ingang van het kerkhof ligt aan het bestraatte pleintje. Net achter de ingang (recht erachter) staat een groot monument voor 2 soldaten die in mei 1940 zijn gesneuveld. In de kerkhofmuur aan het pleintje, aan de buitenkant, is een gietijzeren feniks aangebracht als herinnering aan oorlogsslachtoffers uit de vroegere gemeente Broekhuizen, dus de dorpen Broekhuizen en Broekhuizenvorst. Rondom de feniks zijn de namen van 16 personen opgenomen.

    Onder de gevallenen zijn ook 2 verzetshelden uit de gemeenschap; Sef van Megen en Toon Peeters. Zij werden in 1943 veroordeeld tot ‘Nacht und Nebel’ dat synoniem stond voor het ‘laten verdwijnen’ van veroordeelden. Met de bevrijding in zicht dreven de Duitsers de gevangenen van het kamp Hameln de gevangenen richting het noordoosten. Tijdens deze ‘Nacht und Nebel’ mars is Sef van Megen, samen met 3 anderen, doodgeschoten in Dohnsen in Duitsland. Hij werd daar begraven maar in 1946 door de inwoners van Broekhuizen teruggehaald naar huis en herbegraven.

    Toon Peeters heeft de oorlog wel overleefd maar stief 2 jaar later in het ziekenhuis aan oorlogsontberingen waar hij sinds zijn bevrijding uit het kamp verbleef.

  10. Vervolg de tocht verder over de Kerkstraat welke overgaat in de Swolgenseweg. Aan uw linkerhand ligt nabij de uitgang van het dorp Broekhuizenvorst een Mariakapel. De Mariakapel staat aan het begin van de laan naar Huize de Kolk, een typisch huis in de regio. De Kolk is een zwaar versterkte boerderij die in de volksmond de titel Kasteel kreeg. Dit huis is een van de weinige huizen dat in de oorlog gespaard bleef. We gaan verder richting de kerk van Swolgen over de Swolgenseweg die later overgaat in de Monseigneur Aertsstraat. Op het kerkhof bij de kerk in Swolgen ligt de schrijver Bertus Aajes begraven. Een grafzerk met een van zijn mooie gedichten markeert zijn graaf 10 meter achter de ingang, links tweede rij.
  11. Blijf uw weg vervolgen over de Monseigneur Aertsstraat richting Tienray. De weg gaat over in de Molenstraat en later in de Swolgenseweg. Nabij het binnenrijden van de dorpskern Tienray gaan u linksaf de Dinckelstraat in naar het Hanna van der Voortplein (volg het bruine bordje). Op het plein staat een monument dat de heldendaden van verzetsstrijder Hanna van de Voort herdenkt. De Tienrayse hielp 123 Joodse kinderen aan een veilige schuilplaats in Noord-Limburg. Door haar werk als kraamverzorgster kon ze contacten leggen met gezinnen. De Joodse kinderen kwamen per trein aan in Venray en werden door Hanna in huis genomen waarna ze naar diverse pleeggezinnen vertrokken. De kinderen konden dankzij valse papieren gewoon naar school en op straat spelen. Bijna alle 123 kinderen hebben de oorlog overleefd dankzij Hanna van de Voort. In oktober 1944 werd Hanna van de Voort verraden en tijdens een razzia samen met 7 kinderen opgepakt. De kinderen overleden in Auswitz, Hanna beweerde alleen Rotterdamse evacuees te hebben geholpen en werd daardoor op vrije voeten gesteld. Zij overleed op jonge leeftijd in 1956. Het monument beeldt 3 schuilende kinderen uit. Zij schuilen voor het oorlogsgeweld in Tienray.
  12. Vervolg uw weg over de Dinckelstraat en ga aan het eind links de Johan Hofmansstraat in en ga direct weer links de Bernadettenaan op. Aan het eind linksaf en fiets met de kerk aan uw rechterhand de Burgemeester van de Berghlaan in. Let op de mooi gerestaureerde kruiswegstaties die u voorbij fietst. Samen met de kerk en de nagebouwde Lourdesgrot in de kerk vormen zij de bestemming van duizenden bedevaartgangers die Tienray jaarlijks ontvangt. Net voorbij de beek volgt u de weg naar links via ‘Over de Beek’, totdat u uitkomt op de Heesweg. Op de Heesweg gaat u rechts en na ongeveer 100 meter ligt aan uw linkerhand het monument van een AVRO Lancaster.
  13. U draait zich om en fietst in de richting waar u vandaan kwam, richting het spoor. Steek de spoorlijn over. Ga linksaf Klein Oirlo in en volg linksaf de borden naar De Valkenberg. Ook hier is een vliegtuig neergestort, een Halifax.
  14. Vervolg uw weg via Diepeling totdat u uitkomt op de Kreuzelweg. Ga op deze T-splitsing rechtsaf richting Castenray. Op de kruising met de Horsterweg gaat u rechtsaf de Horsteweg op en hierna, ter hoogte van de kerk, linksaf de Lollebeekweg op.
  15. Direct rechts op de Lollebeek ligt een pleintje met daarop het kunstwerk ‘De Schanse Knuppels’ en twee oorlogsmonumenten. Het ene monument is ter ere van de Indiëgangers en het andere, er tegenover, is ter herinnering aan de Kerkrazzia’s met de namen van de gedeporteerden.
  16. Na ongeveer 1,5 kilometer, op de kruising Oosterbosweg/Lollebeekweg/Meterikseweg, komen we bij een kapel. Hier is een monument geplaatst voor 6 omgekomen geallieerde vliegers, zij stortten neer met een AVRO Lancaster.
  17. Ga linksaf de Meterikseweg in. Aan uw linkerhand ligt de molen Eendracht Maakt Macht. De molen speelde in de oorlog ook een rol: de molenaar waarschuwde met behulp van de stand van de wieken voor onheil.
  18. U fietst door tot aan de kerk van Meterik. Op de T-splitsing gaat u links de Sint Janstraat op. Op de tweede rotonde gaat u linksaf richting Venray (Venrayseweg).
  19. Bij de tweede stoplichten gaat u gaat u rechts de Wittebrugweg op. U gaat linksaf onder de snelweg door, de Nachtegaanlaan op. Na ongeveer 500 meter rechts, de Slooierweg volgen.Op de kruising rechtdoor, de Sint Odastraat op. Na ongeveer 500 meter de Heuvelweg op.
  20. U volgt de bocht naar rechts en komt op de Vlasvenstraat. Na 50 meter, aan uw rechterhand, ziet u een grasveldje liggen met hierop een monument voor de neergestorte AVRO Lancaster. Het vliegtuig stortte op deze plek neer. 5 Van de 7 inzittenden verloren het leven.
  21. Fiets door tot aan de kerk van Melderslo. Voor de kerk is een monument opgericht om de Kerkrazzia’s te herdenken. Ook staat er voor de kerk een zonnewijzer op een steen. De steen is afkomstig van de oude kerk, die tot aan de verwoesting in WOII tegenover de huidige kerk stond.
  22. Fiets door tot aan de kruising en ga rechts de Broekhuizerdijk op. Museum de Locht ligt aan uw rechterhand.

 

Startpunt
Broekhuizerdijk 16D, 5962 NM Melderslo
Herkenningspunt
Museum de Locht
Lengte
30 km
Parkeren
Gratis parkeren op de parkeerplaats van Museum de Locht

Average of 1 reacties.

Ingediend door imagro op za, 08/25/2018 - 08:20

Permalink

Naam
de Swart
Beoordeling
Bericht
Ik heb deze route gefietst omdat ik 'n werkstuk ga maken over de oorlog in horst aan de maas.
mooie route, duidelijke omschrijving.

Route: 30 km

Luisteren naar Fluisteren, groot - Kunst &Keramiek

Het beeld Luisteren naar Fluisteren maakt deel uit van een serie van 8 beelden, die verspreid staan over de gemeente Gennep. De serie van 8 bestaat uit 3 grote beelden en verwijzen naar de intramurale…

Lees meer
Ooijen route
11 km | Broekhuizenvorst

Andere routes

34 km

Aspergeroute Peel en Maas

Helden

Lees meer
8 km

Korte Langs de Maas route

Arcen

Lees meer
5 km

Ommetje Kinkhoven

Neer

Lees meer
25 km

Ruiterroute De Diepeling

Lees meer