Zelderse Driessen 6599 Ven-Zelderheide website ca.160.0000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd, de Saale-IJstijd. Hier vindt je ook verschillende dalen, Korendal, Herrendal en Startsedal bij Mook en Zevendal bij Plasmolen, deze zijn ontstaan in de laatste ijstijd 115.000 tot 11.000 jaar geleden.
U kunt hier uw hart ophalen door te wandelen op de St.Jansberg wat ook een onderdeel van de stuwwal is en passeert dan verschillende bronnetjes en beekjes. Ook heel bijzonder is het geologisch leerpad , als u in een oude zandgroeve loopt kunt u door de schuine afgesleten grondlagen nog zien hoe vroeger de gletscher deze grondlagen omhoog heeft gestuwd. Maar ook op de fiets kunt u over de stuwwal lange tochten maken en ook voor ATB fietsers is er genoeg uitdaging.
Is een kerkdorp en ligt in de Gemeente Gennep, het ligt aan de Niers vlakbij de grens naar Duitsland.
In de buurtschap Zelder is een Merovingisch grafveld ontdekt met 131 graven. U kunt hier ook heerlijk wandelen in het prachtige Reichswald wat zich uitstrekt tot ver in Duitsland en in de Zelderse Driessen.
Verder vindt u de Kapel Antonius Abt, de Kapel Zelder en de Molen “Rust na Arbeid”
Ven-Zelderheide ligt ingeklemd tussen de Niers en het grote Reichswald. Het woud was in de Middeleeuwen een geliefd jachtterrein voor keizerlijke bezoekers van het Nijmeegse Valkhof, en later ook van de hertogen van Gelre en Kleef.
Het grote woud heeft een bijzondere historie mede als noordelijkste deel van de Siegfriedlinie. Hier vond de laatste grote veldslag op het einde van de Tweede Wereldoorlog plaats. Hierdoor ligt op slechts enkele kilometers van Ven-Zelderheide het grootste Britse oorlogskerkhof in Europa. Vaste bewoners van het Reichswald zijn reeën, edelherten en wilde zwijnen.
De Niers komt bij Ven Zelderheide vanuit Duitsland ons land binnen. Uiteindelijk komt hij in de Maas uit.
Het is een moerassig gebied waar veel flora en fauna te vinden is. De ooievaars, ijsvogeltjes en zwanen en vele soorten eenden hebben dit gebied als hun thuis gemaakt. Ook buizerds, aalscholvers en spechten kom je hier volop tegen.
Je kunt hier mooi wandelen in dit vrij rustige gebied.
De kapel St. Antonius Abt aan de Vensestraat in Ottersum is omstreeks 1450 gebouwd, volgens legende in opdracht van de hertogin van Kleef. De toenmalige kapel besloeg het huidige priesterkoor en is in latere eeuwen uitgebreid tot de huidige grootte.
Boven de ingang is een beeld van Antonius Abt te zien. Het interieur is eenvoudig en stijlvol, met een wit houten plafond. De kapel is in de Tweede Wereldoorlog beschadigd geraakt en daarna gerestaureerd.
De kapel is een Rijksmonument en is dagelijks geopend.
De molen Rust na Arbeid is een beltmolen (molen op een heuvel) uit 1880. De molen ligt aan de Kleefseweg van Ottersum naar Ven-Zelderheide.
Tot 1970 was de molen een graanmolen, maar is toen verkocht voor andere doeleinden. In 2004 is de molen gerestaureerd en sindsdien weer in gebruik als korenmolen. De molen is een Rijksmonument.
Andere molens in de buurt zijn Molen Gerarda in Heijen en Molen De Reus in Gennep.
Bezoektijden: zaterdag 13.00 - 17.00 uur
Op de heuvel van het 150 hectare tellende landgoed Zelder moet rond 1500 (zo'n 100 jaar eerder dan op de plaquette vermeld staat) een kapel gebouwd zijn. De kapel diende als kerkje voor de buurtschap Zelder, die uit 4 grote boerenhoeves bestond. Hier werd de mis ook opgedragen.
In 1635 werd het katholieke bouwwerk door de schoonzoon van de stichters van de kapel, Van Wachtendonk-van Pallandt, aan de gereformeerde gemeente ter beschikking gesteld die er diensten hielden tot hun eigen gereformeerde kerk in Gennep gereed was (1663). De in verval geraakte kapel deed tijdens de Franse tijd ook nog dienst als paardenstal en bakhuis.
Pas bij de verbouwing van 1978 kreeg het gebouw, dat onder Monumentenzorg valt, de huidige bestemming van ontvangstruimte voor Kweekbedrijf Zelder BV. De kapel is niet vrij toegankelijk.
Landgoed Zelder bestaat uit 150 hectare bos-, gras- en bouwland. Het is beschermd natuurgebied en in eigendom van Staatsbosbeheer. 'Zelder' is ook de naam van de buurtschap, die uit slechts 4 boerderijen bestond. Zelder maakt deel uit van Ven-Zelderheide.
De naam Zelder is afgeleid van sellaar. Een 'laar' is een uit bos gerooide, hoog gelegen plek. 'Sel' staat voor een bocht in de rivier, namelijk die van de Niers. 't Zelder voldoet inderdaad voor honderd procent aan die omschrijving. Op het landgoed staat een kapel uit de 16e eeuw en de oude boerderijen zijn nog aanwezig.
Verken het charmante Ven-Zelderheide met het Zelders Ommetje, een wandelroute die u meeneemt door schilderachtige landschappen en rustige wegen. Deze route, die start bij de kerk in Ven-Zelderheide, begint bij het eerste knooppunt aan de Kleefseweg.
Als u op zoek bent naar een langere wandeling, kunt u de route uitbreiden tot 16 kilometer en het prachtige landgoed Zelder verkennen. Bij het bord voor de kerk vindt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden.
De Zelders Ommetje maakt gebruik van het knooppuntennetwerk van Gemeente Gennep, waardoor u eenvoudig de route kunt volgen. Voor gedetailleerde kaarten en routes kunt u terecht bij de VVV in Gennep.
Parkeergelegenheid is beschikbaar bij de kerk in Ven-Zelderheide. Van daaruit volgt u de route in zuidelijke richting over de Kerkvonderstraat naar de Kleefseweg.
Geniet van een ontspannen wandeling van 8 kilometer en laat u betoveren door de natuurlijke schoonheid van Ven-Zelderheide en omgeving.
Route: 8 km
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)