Zelf boerderijmelk of softijs tappen?
Al meer dan 500 jaar wordt op de locatie aan de Blitterswijckseweg in Broekhuizenvorst voedsel geproduceerd door dezelfde familie. Op dit moment wordt de boerderij ‘op Wis’’ bewoond door Wilfried en Judith van Dijck-Hermans. Zij hebben drie dochters, Stephanie, Noëlle en Marlon. Oftewel de ‘meisjes van Wis’. Naast de zorg voor deze meisjes, zorgen ze ook voor de andere ‘meisjes’ op het bedrijf.
Samen dragen ze zorg voor de overheerlijke melk die u ‘loeivers’ zelf kunt tappen in het melkhuisje.” Ook kunt u hier uw eigen softijsje tappen aan de automaat.
Kaasmakerij
Wilfried en Judith maken van de eigen melk ook waanzinnige kazen onder de noemer ‘Meisjes van Wis’, een jong belegen kaas. Deze zijn te koop in het eigen boerderijwinkeltje.
Hoe worden koeien en kalfjes verzorgd?
Op het melkveebedrijf van Wilfried en Judith van Dijck in Broekhuizenvorst worden de koeien gemolken door vier melkrobots, die 24 uur per dag hun werk doen. De koeien bepalen zelf wanneer ze gemolken willen worden. Iedere koe wordt maximaal vier keer per dag gemolken. De kalfjes die op het bedrijf geboren worden, fokt de familie Van Dijck zelf op tot melkkoe. Als voedsel voor de koeien worden mais en gras geteeld. Het land wordt bemest met de mest van de koeien. De koeien die gemolken worden, staan het hele jaar door op stal. Ze krijgen iedere dag vers voer van het voerhek en kunnen liggen op gelmatrassen. Het jongvee en de droogstaande koeien – die een kalfje krijgen en daardoor zes weken niet worden gemolken – staan ’s zomers wel in de wei.