Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Sporen van de oorlog in de Peel

 Routebeschrijving:

  1. Rijdt vanaf de kerk de Crommentuijnstraat in. U fietst nu richting het dorp America. 
  2. Na een paar kilometer treft u op de kruising knooppunt 40. Volg vervolgens de borden richting knooppunt 38. 
  3. U komt voorbij de kerk in America, welke tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd. 
  4. U steekt de spoorlijn over en volgt de Zwarteplakweg.
  5. Vlak voor de provinciale weg (de Middenpeelweg) staat links de boerderij waar vroeger de familie Poels woonde. Voor de boerderij staat een herinneringskruis. Op de boerderij hebben vele onderduikers onderdak gevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mijnheer en mevrouw Poels hielpen neergestorte vliegers en andere onderduikers met gevaar voor eigen leven. Zij zijn voor hun heldendaden onderscheiden met de hoogste Amerikaanse penning: The Medal of Freedom. In de directe omgeving van de boerderij waren nog meer boerderijen waar veel onderduikers verbleven.    
  6. Het gebied Zwarte Plak heet zo vanwege de zwarte turf die gewonnen werd hier. De band Rowwen Hèze (afkomstig uit America) heeft op deze plek de inspiratie opgedaan voor de naam van de band. Christiaan Hesen was een nogal kleine maar rauwe bewoner van ‘de zwarte plak’ en woonde in een plaggenhut.
  7. Steek de provinciale weg over en ga na circa 100 meter linkaf het onverharde fietspad op. Na ongeveer 600 meter komt u uit bij 'Kameel van de Peel'. Enkele meters voor het kunstwerk ziet u enkele gaten van ondergrondse schuilplaatsen van de onderduikers die bij familie Poels onderdak vonden.
  8. Ga terug naar de provinciale weg en sla hier linksaf. 
  9. 100 meter voor de spoorwegovergang gaat u linksaf richting Griendtsveen. Na ongeveer 300 meter ziet u aan de weg een bordje ‘Monument’ dat naar links wijst. Aan het eind van het laantje treft u het verzetsmonument De Zwarte Plak aan: een monument ter ere van het verzet op de Zwarte Plak. Op de plek van het monument werden 2 verzetsstrijders betrapt op sabotage van de spoorlijn en ter dood gebracht. Op de twee plaquettes bij het monument wordt het verhaal (in het kort) verteld en de namen van alle slachtoffers van De Zwarte Plak genoemd. Elk jaar, met dodenherdenking op 4 mei, worden de slachtoffers geeerd en herdacht. De Zwarte Plak was voor verzetsstrijders een strategische plek; de spoorlijn die door het gebied loopt werd gebruikt voor vervoer van oorlogsmateriaal van en naar Duitsland tijdens WOII.
  10. Vervolg de weg. In de bocht naar rechts ziet u een herinneringskruis. Het kruis is door de Griendtsveense inwoners geplaatst ter herinnering aan de oorlog, de evacuatie van de inwoners van Griendtsveen, de verwoestingen in en rondom het dorp en de bevrijding.
  11. U vervolgt de weg rechts richting Griendtsveen. Ga de eerste weg rechts (de Grauwveenweg)
  12. Net voor het spoor gaat u linksaf de harde leemweg op. Aan het eind hiervan vervolgt u uw weg over de Deurnseweg naar rechts.
  13. Bij de tweede weg links ziet u het borstbeen van Van der Griendt en enkele turfstekersattributen.
  14. Ga hier linksaf, de Pastoor Hendriksstraat. U passeert Herberg de Morgenstond. Ga de brug over. 
  15. Tegenover De Morgenstond, aan de andere kant van het kanaal, ligt de kerk van Griendtsveen en de begraafplaats. Hier ligt Toon Kortooms begraven. Deze schrijver heeft veel verhalen geschreven over de Peel en het leven in de Peel.
  16. Ga voor de kerk rechts de Helenaveenseweg op. Aan de rand van het dorp ligt ‘De Halte’. Een plek waar veel wandelaars hun wandeling starten. Hier ligt ook een oud opslaghuisje voor munitie dat nu is ingericht als informatiecentrum. Bij 'De Halte' ziet u knooppunt 26. Volg daarna de borden van knooppunt 25.  
  17. Langs het Defensiekanaal liggen verschillende kazematten. Het Defensiekanaal en de kazematten maakte onderdeel uit van de verdedigingslijn ‘De Peel Raamstelling’. De natuurlijke omgeving van de Peel, aangevuld met het kanaal en kazematten, zouden een extra hindernis zijn voor de Duitsers.
  18. De IJsselsteijnseweg gaat later over in de Timmermansweg. Deze blijft na knooppunt 25 even volgen. Aan uw rechterhand ligt het Duits Oorlogskerkhof. Hier liggen 31.585 Duitsers begraven, dat zijn er bijna vier maal zoveel als er Amerikanen in Margraten zijn begraven. Sommige slachtoffers zijn nog niet eens 20 jaar oud geworden. Het is zeer indrukwekkend om het oorlogskerkhof te bezoeken. Het is de enige begraafplaats in Nederland voor Duitse militairen. De begraafplaats is dagelijks geopend tot zonsondergang. Het informatiecentrum is van maandag t/m vrijdag 8.00-16.00 uur geopend.
  19. Fiets terug in de richting waar u vandaan kwam, richting knooppunt 25. Vervolg de route richting knooppunt 2 en knooppunt 3. Na ongeveer 1 kilometer gaat u de Jaegerweg in. Deze straat is vernoemd naar de familie Duitse Jaeger en hun gelijknamige landgoed. Het landgoed bevatte ook een klein privévliegveld van waaruit spionagevluchten zijn uitgevoerd door de Duitsers, vlak voor het uitbreken van de oorlog. Het landgoed en de boerderij die erop lag zijn verdwenen.
  20. Vervolg de route via knooppunt 4, 5 en 87. De weg richting knooppunt 87 brengt u bij het startpunt van de route in Meterik. 
  21. Eenmaal in Meterik kunt u voor de kerk rechtsaf richting de Rector de Fauwestraat. Na circa 125 meter treft u rechts bij het kerkhof een monument voor een neergestort Amerikaans vliegtuig.

De route eindigt bij de kerk in Meterik.

Startpunt
Schadijkerweg 2, 5964 NB Meterik
Herkenningspunt
Bij de kerk in Meterik
Lengte
35 km
Knooppunten
xx,40,38,xx,26,25,xx,25,02,02,04,05,xx
Parkeren
Gratis parkeren rondom de kerk in Meterik

Route: 35 km

Risja Gallery

Risja Gallery is de galerie en workshopruimte van Risja Steeghs. Deze kleurrijke galerie is gevestigd in de bijkeuken van de Historische Groentenhof te Rijkel. Op deze landelijke locatie kun…

Lees meer
Landschapspad 't Ham
4 km | Hegelsom

Andere routes

10 km

Landgoed Arcen 10 km

Arcen

Lees meer
26 km

Maaspaden route

Venlo

Lees meer
4 km

Op de Paardekop

Ysselsteyn

Lees meer
32 km

Cultuurhistorisch rondje Bergen en Well

Well

Lees meer