De loswal in Kessel was eeuwen geleden al een kruispunt van belangrijke handelsroutes; over de Maas van Luik naar Dordrecht en over land van Antwerpen naar Keulen. Vandaar straatnamen als Keulse Baan in de naburige dorpen.
Aan de Reuverse kant loopt u via de oude veerweg langs de Maas. Hier heeft u een prachtig panorama op Kessel dat hoog op de Maasoever ligt. Met Kasteel De Keverberg en de kerk van architect Cuypers (bekend van oa het Rijksmuseum in Amsterdam) als blikvangers. Het kasteel, met zijn oorsprong rond het jaar 1000 als toltoren, is zeker een bezoek waard.
Ter hoogte van de watersportcamping ligt aan uw linkerhand de Kesselse Weerd. Dit is een oude Maasarm. Vroeger, toen de Maas nog door het landschap meanderde, was de Maas de grens. Na kanalisatie van de Maas in de 20e eeuw had Kessel dus een stukje land aan de overkant. Op het kaartje zie je duidelijk de gemeentegrens; de stippellijn loopt in het midden van de Maas maar maakt een halve cirkel bij de Kesselse Weerd.
De wandelroute gaat via een pad langs de bosrand weer terug richting veerpont. Afhankelijk van het seizoen passeer je velden met suikerbieten, mais of asperges. Bij wandelknooppunt 83 kom je bij de Sint Lambertuskapel. Geniet van deze bijzondere plek. Steek een kaarsje op of schrijf een wens in het gastenboek.
Na knooppunt 74 loopt u via een holle weg weer richting de Maas en terug naar de veerpont.
Gasten van de Lommerbergen komen als volgt op deze wandelroute:
Na de Tweede Wereldoorlog, toen de toenmalige kerk van Meijel was opgeblazen door de Duitsers, werden diensten in een noodkerk gehouden. Dit duurde van 1946 tot 1955. Deze Noodkerk is nog te herkennen…
Average of 5 reacties.
(Geen onderwerp)