Startpunt is bij de kerk in het centrum van Meterik. Behalve dat de RK kerk St. Jan Evangelist (bwjr.1907) aan de Meterikse parochianen onderdak biedt fungeert deze ook als Poolse parochie. In Meterik en omgeving wonen veel Poolse arbeidskrachten die in de land- en tuinbouw werkzaam zijn. Aan het kerkplein liggen nog enkele karakteristieke woningen uit begin vorige eeuw en bevindt zich ook het kunstwerk van de Drie Vrouwen (1991). Drie elkaar omarmende vrouwen symboliseren de hechte en eendrachtige samenwerking rond 1900, toen Meterik een moeilijke strijd voerde voor zelfstandigheid. De creatie is van beeldhouwer Gène Eggen.
Via de St. Jansstraat gaan we richting Rector de Fauwestraat, bekend als het kerkhofpaadje. Op het kerkhof staan twee prachtige monumentale beuken en vlak voor de ingang een plaquette ter herinnering aan de deportatie van Meterikse mannen in de tweede wereldoorlog. Langs het kerkhof en school komen we bij het Theresiaklooster. De laatste nonnen zijn rond 1990 vertrokken en daarna is het klooster omgebouwd tot een ap-
partementencomplex.
2. We lopen door de Past. Notermansstraat en Crommentuijnstraat en komen uit bij een picknickplaats met hoge populieren, bekend als Madou-bosje. Hier gaan we langs de Kabroeksebeek richting Pieter Litjensweg. Langs de beek staan mooie knotwilgen. De Kabroekse beek begint in de Peel en gaat nabij de Kasteelse bossen over in de Groote Molenbeek in Horst, de totale lengte is 9 km. In en rondom deze beek heeft zich de laatste jaren een grote diversiteit aan flora en fauna ontwikkeld.
3. Hierna gaan we rechts richting het zandpad wat ons midden door het Meteriks veld voert. Dit is een eeuwenoud akkercomplex met enerzijds relatief droge gronden, geschikt voor bewoning en akkerbouw en anderzijds de wat nattere lagere delen, voor het grazen van vee en heel vroeger de bossen voor de jacht. Mogelijkheid voor afkorting. A. Aan het einde van het zandpad gaan we links de Bergsteeg in. B. lange route: Via de St. Maartensweg lopen we langs de bosrand van gebied Schadijk waar we nog enkele mooie boerderijen passeren. Dit gebied, 525 ha groot, dankt zijn naam aan de dijken die ons moesten beschermen tegen schade door zandverstuivingen.
4. Via de Loofhoutweg (zandpad) en Gusseweg komen we uit op het Gusseveld en zien links van ons een mooie houtwal. We nemen het pad wat rechts de bossen ingaat. De Schadijkse bossen bestaan uit zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Vroeger ging men de zandverstuivingen te lijf door grote delen te bebossen met grove den en werden heidevelden omgevormd tot landbouwgrond. Op dit moment is een deel van het gebied door Staatsbosbeheer weer teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat door 50 ha bos te kappen op de stuifduinen.
In dit gedeelte van de route zijn meerdere wandelroutes aangelegd waarop aansluiting mogelijk is. Het Ommetje Schadijkerpad loopt gedeeltelijk over stukjes van deze andere routes, waarbij we een prachtig uitzicht hebben op de stuifduinen. We komen uit op de Bergsteeg en lopen naar rechts langs “de zandberg”, een geliefde speelplek. De boerderij hier tegenover met groepsaccommodatie, is hiernaar genoemd.
5. Beneden bij de zandberg staan een paar bankjes en kunnen we even uitrusten. Dan vervolgen we onze route via de Bergsteeg richting Essenweg. Rechts van ons passeren we het terrein van schietvereniging Davy Crockett. Zij organiseren jaarlijks een treffen waarbij mensen uit heel Europa bij elkaar komen om het hele weekend in western sfeer door te brengen in originele kledij, tenten, schietwedstrijden en country en western muziek. Even verder komen we langs de millenniumboom, geplant op het moment dat dit het geografisch middelpunt van de gemeente Horst aan de Maas was. We vervolgen onze route. We komen op de kruising met de Essenweg en zien een wegkruis bij de vroegere boerderij “De Kruishoeve”. Hier eindigde vroeger de bewoonde wereld en begon de Peel. Achter de boerderij zien we een mooie nostalgische aangelegde tuin met ouderwetse voedersilo’s.
6. We lopen de Essenweg af en aan het einde hiervan komen we aan in het beekdalgebied met diverse karakteristieke houtwallen. We vervolgen onze route links de Eickhorsterweg in. (Als we hier naar rechts gaan en na 1 km het eerste zandpad naar rechts nemen, kunnen we aansluiting vinden op het Turfstekerspad van America.)
7. Een kleine kilometer verderop voegt de Kabroeksebeek zich rechts weer bij ons. We lopen over het fietspad langs de Crommentuijnstraat weer terug naar Meterik. In de aanwezige horecagelegenheden kan men na deze wandeling terecht voor een lekkere kop koffie met vlaai.
In de bossen van Noord-Limburg vindt u rust, ruimte en het bungalowpark Center Parcs Limburgse Peel. De kleintjes beleven urenlang plezier in het Kinder-Doe-Bad in het Aqua Mundo. U maakt er mooie…
Average of 1 reacties.