Lezingen over kruiden, vergeten groenten, de aardbodem en het dorp
Als onderdeel van de tentoonstelling ‘De Aarde – bodem van ons leven’, organiseert Openluchtmuseum de Locht in de periode van oktober t/m januari interessante lezingen op zondagochtend. Onderwerpen die aan de orde komen zijn kruiden, vergeten groenten, de geschiedenis van onze bodem en het dorp, vroeger en nu. De Noord-Limburgse aardbodem en het gebruik ervan in het heden, verleden en de toekomst staat centraal in de tentoonstelling ‘De Aarde – bodem van ons leven’, die is gerealiseerd in de aspergetunnel van het museum.
Op 20 oktober wordt een kruidenwandeling georganiseerd. Ga je deze herfstdag mee op pad door de Lummerick in Melderslo om wilde kruiden en planten te leren kennen? Je kunt proeven, voelen en ruiken en je zult versteld staan hoe veelzijdig dit eeuwenoude natuurgebiedje is. Onze voorouders haalden hun geneeskrachtige en eetbare planten uit de natuur. Hoe ver zijn wij daarvan verwijderd geraakt? Loop mee met Ans van Akkies Tuin en Maj van Cruydenhof Pimpernel en verbaas je wat de bermen en slootkanten ons te bieden hebben!
We vertrekken vanuit Openluchtmuseum de Locht. Na de wandeling staat er een heerlijke kruidige lunch klaar waar je je apart voor kunt aanmelden. De wandeling wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling ‘De aarde – bodem van ons leven’
Als onderdeel van deze tentoonstelling organiseert De Locht nog drie interessante lezingen op zondagochtend.
Zondag 3 november | Vergeten groenten
De Historische Groentenhof uit Beesel vertelt het verhaal van vergeten groenten en fruit. Kom alles te weten over de achtergrond, het gebruik, de smaken en de oogst van de vergeten groenten en fruit in de loop der tijd.
Zondag 17 november | Waar komt het zand in onze bodem vandaan
Gerben Straatsma verteld alles over de geschiedenis van onze bodem; waar het zand vandaan komt, de verschillende lagen, over de boringen naar steenkool en warm water en de betekenis van de Roerdalslenk en de Peelrandbreuk.
Zondag 12 januari | Wim Daniels vertelt over ‘Het dorp, vroeger en nu’
De dorpen van nu zijn niet meer de dorpen van 50, 60 jaar geleden. Wat is er veranderd en hoe kan het dorp toch het dorp blijven? Wim Daniels vertelt over de gemeenschap in dorpen door de jaren heen.
Inschrijven
De lezingen zijn inbegrepen bij de entreeprijs van het museum, inschrijven via de website is wel noodzakelijk voor deelname. Voor bezoekers die meerdere lezingen willen bijwonen, kan een jaarkaart van de Locht interessant zijn. Een museumjaarkaart geeft ook toegang tot de lezingen. Ga voor meer informatie en inschrijven naar de website of volg De Locht op Facebook en Instagram.