Kasteel Scheres is in 1860 gebouwd op een plek waar oorspronkelijk een grote herenhoeve heeft gestaan, genaamd Scheres. De bouwheer was baron d'Olne en daarom is het kasteel ook onder deze naam bekend. De adellijke familie d'Olne was oorspronkelijk afkomstig uit de regio Luik en bezat al sinds 1766 in Baarlo heerlijke rechten.
Het kasteel is vanaf het zuiden gezien gelegen aan de linkerzijde van de 1811-1812 aangelegde Napoleonsbaan ten zuidwesten van het dorp Baarlo. Het huis is tegenwoordig bereikbaar via een gebogen laan vanaf de Napoleonsbaan, maar oorspronkelijk lag de ingang aan de noordzijde. Het huis staat op de rechteroever van een kleine beek die zich zuidelijk van het dorp verenigt met de Molenbeek.
In de zestiende en zeventiende eeuw was het 'Scheresgoed' in bezit van de welgestelde familie Scheres, waarover niet veel bekend is. In 1698 werd de familie Van der Keelen de eigenaar. De heer Van der Keelen was onvanger van de licenten in Baarlo.Het bleef lang in handen door vererving in handen van de nazaten van deze familie. In 1766 werd het echter doorverkocht aan de familie d'Olne van kasteel Olne in het graafschap Daelhem tussen Maastricht en Luik. Deze familie woonde ook af en toe op kasteel de Berckt, ook eigendom van deze familie.
Later werd het huidige huis verpacht tot de jaren 60, dat waarschijnlijk door de familie Olne is gebouwd op deze plek, aan de barones de Weichs de Wenne van Geijsteren. Sinds 1962 is Scheres verkocht aan de Japans-Amerikaanse kunstenaar Tajiri, die via de Cobrabeweging in Nederland terecht was gekomen.
Dit is dan ook de beroemdste bewoner van Scheres na de oorlog. Tajiri was één van de weinige beeldhouwers binnen de Cobra-groep, een experimentele kunststroming waartoe o.a. ook de schilder Karel Appel behoorde. Met zijn abstracte, metalen bouwsels heeft hij de beeldhouwkunst een hele nieuwe richting gewezen.
De ijzeren knopen die in Baarlo her en der staan, maar ook de wachters van de Maasbrug in Venlo zijn daarvan de voorbeelden.
Het huidige huis bestaat uit vier vleugels rond een binnenplaats en dankt zijn kasteelachtige allure aan de baronnen d'Olne in de 19e eeuw.
(in voorbereiding; het kasteel in beeld)