Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kasteel Huis Bree; omgeturnd naar kasteelboerderij

 

 


Introductie

Huis Bree was een kasteel dat voor het eerst in 1431 wordt vermeld in de leenregisters van de hertog van Gelre. Omdat de adellijke eigenaren op den duur vooral op hun landgoed in Arcen verbleven (de huidige Kasteeltuinen Arcen), stond het kasteel ook bekend als Huis Aersen.

In de periode voor de Franse revolutie was het 'not done' dat gewone mensen in een kasteel gingen wonen. Reden dat het kasteel werd omgeturnd tot een boerderij en waarvoor de kenmerkende ronde toren (donjon) werd gesloopt. Een gedeelte van het kasteel werd zelfs als bouwmateriaal verkocht. De watermolen langs het kasteel werd in de tijd van Napoleon gesloopt voor de aanleg van het Grand canal du Nord; een kanaal dat de Schelde, Maas en Rijn zou verbinden.

In 1943 werd de kasteelboerderij getroffen door brandbommen van Engelse bommenwerpers. Na de oorlog is de boerderij herbouwd en is ze sinds 1991 in gebruik als vakantiewoning. Naast de boerderij is in 2019 een kopie van het andere kasteel van Maasbree, Huis Westering, gebouwd. 

Een bijzonder verhaal

De Heerlijkheid (Maas-)Bree was in de veertiende eeuw in handen van het geslacht Van Bree, dat mogelijk ook het Huis Bree heeft laten bouwen. Zeker is dat echter niet. Door het huwelijk van Griet van Bree kwam de Heerlijkheid in de vijftiende eeuw in bezit van het geslacht De Ro(e)ver, Willem Brant de Rover werd in 1431 beleend met Bree. Hij was schepen van Den Bosch en verpachtte het kasteel of stelde een rentmeester als beheerder aan. Via diverse huwelijken van kleindochters kwam het kasteel in de loop der jaren in diverse handen.

In 1673 kocht Johan Godfried van Gelder de heerlijke rechten van het dorp Bree van de koning van Spanje. De Van Gelders waren vanaf die tijd zowel heer van Arcen als van Bree. Het inmiddels vervallen Huis Bree, dat ook wel Aersen (Arcen) werd genoemd, liet men beheren wederom door een rentmeester. 

Huis Bree
Jan de Beijer. Het Riddermatig Huys te Breij. 1738. Tekening. Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam.

Bijna een eeuw later, in 1871, verkochten de nazaten van de Van Gelders het 67 hectare grote goed met boerderij op een publieke veiling aan Gerard Peeters, de burgemeester van Maasbree destijds. Huis Bree was en is toegankelijk via een oprijlaan vanaf de weg van Maasbree naar Venlo. 

De huidige gebouwen staan weliswaar op dezelfde plaats als in 1840, maar deze zijn niet veel ouder dan het begin van de twintigste eeuw.

Kasteel in beeld

(in voorbereiding; het kasteel in beeld)