Het Huis De Raay is gelegen ten zuidoosten van het dorp Baarlo aan de rand van de beboste Kesselsebergen. De oorspronkelijke naam 'hoff van Rode' suggereert dat hier oorspronkelijk een bosontginning was. Het 17e eeuwse has een omgrachting en een afzonderlijk omgrachte voorburcht aan de zuidzijde.
In de 19e eeuw kreeg het huis een oriëntatie naar het oosten, hoewel de toegang via de oorspronkelijke voorburcht aan de zuidzijde behouden is gebleven. De reden hiervoor moet worden gezocht in de aanleg van de nieuwe Napoleonsbaan ten oosten van het huis. Ook het nog bestaande landschapspark werd waarschijnlijk toen aangelegd.
Volgens de archieven werd Godard van Kessel in het jaar 1331 door de graaf van Gelre beleend met de ‘hoff van Rode’, de oorsprong van het huidige kasteel De Raay. De naam Rode duidt op een bosontginning. De Raaij was vele eeuwen een ‘’riddermatig huys” wat inhield dat de eigenaar zitting had in de ridderschap van het Overkwartier van Gelre, mits hij ook het katholieke geloof beleed.
Bij de renovatie in 1850 verkreeg het kasteel door de kruisende zadelkapconstructie de uitstraling van een Zwitsers chalet. Voor deze verbouwing was de toegang van het kasteel al naar de nieuw aangelegde Napoleonsweg verlegd, hoewel de oorspronkelijke oprit behouden is gebleven.
In 1937 werd het kasteel als missieklooster ingericht met nog meer ingrijpende aanpassingen tot gevolg. De zusters vertrokken in 1999 waarna het kasteel werd omgeturnd tot een luxe hotel. Het restaurant is gevestigd in een enorme glazen serre op de plaats waar vroeger de hoofdingang van het gebouw was.
De oudste bewoners van het allodiale goed De Raay die bekend zijn, waren leden van het geslacht Van der Horst. In de analen wordt hier in 1443 voor het eerst melding van gemaakt. Het is echter mogelijk dat De Raay veel ouder is. In 1236 duikt al een Tilman van Raay op in de bronnen, terwijl in 1331 sprake was van een 'hoff van Rode', waarmee Godart van Kessel werd beleend door de Graaf van Gelre.
In de jaren 1586-1587 was een Spaans garnizoen gelegerd op De Raay, hetgeen wijst op een kasteelachtige behuizing. Het slot werd ook als riddermatig erkend. Sinds 1605 maakte het dan ook deel uit van de ridderschap van het Overkwartier van Gelre.
Sinds die tijd kwam De Raay in handen van de familie van Baexen, eigenaar van de Baxhof te Swalmen.
In 1767 verkeerde De Raay in slechte staat. Om geld te genereren voor renovatie werd het kasteel verhuurd. Rond 1819 kwam De Raay in handen van Hubert Francois Hermans de Heel, de heer van Heel. Zijn dochter heeft het huis in 1850 ingrijpend gewijzigd. Vanaf 1935 tot 1937 werd het geëxploiteerd als pension en daarna was het lange tijd een klooster van missiezusters. In 1998 is het verkocht aan de heer Wilms, die De Raay heeft gerestaureerd en een horecafunctie heeft gegeven. De bijbehorende pachthoeve is reeds in 1950 verkocht.
Door de vele restauraties en renovaties heeft De Raay diverse malen een gedaanteverandering ondergaan. Er werden vleugels aangebouwd, zadeldaken aangebracht met witgepleisterde gevels en frontons met ver overstekende dakranden, waardoor gelijkenis met een Zwiters chalet ontstond. Het huidige interieur is gedeeltelijk bij deze verbouwing tot stand gekomen. Ook de dienstgebouwen aan weerszijden van het voorplein werden aangepast aan de nieuwe smaak.
Aan de overzijde van de toegang tot het voorplein verrees in 1880 een nieuwe, met een torentje versierde kasteelboerderij, de Raayhof. In 1924 is deze vebouwd en later wederom toen het werd ingericht als klooster. Op de hogere etages werden toen een groot aantal kamers ingericht, die als basis hebben gediend voor de huidige invulling als hotel.
(in voorbereiding; het kasteel in beeld)