Hieronder een korte beschrijving van wat er langs deze route te zien is.
Startpunt is tegenover de Veulense kerk, nabij de bushalte / picknickbank. Vanaf hier heeft u een mooi zicht op de kerk van de Heilige Antonius van Padua. Deze is in 1949 geheel in Romaanse stijl gebouwd door de Gebr. Janssen. Op het kerkplein staat een oorlogsmonument ter herinnering aan de deportatie van 14 Veulense jongemannen naar Duitsland.
In de herfst van 1944 keerden allen behouden weer!
Knooppunt 21: Hier heeft u een kijk over de laaggelegen weilanden. Dit gebied vormde vroeger de Veulense Wateren.
Knooppunt 4: Als u hier linksom terugkijkt, ziet u het landhuis de "Jaegerhof" liggen. De oprijlaan is omzoomd door Kastanjebomen. Het huis is gebouwd door Theodoor Jaeger.
Rechts voorbij de Kastanjeboom laan passeert u hoeve "De Gouden Leeuw". De boerderij behoorde vroeger bij hotel "De Goude Leeuw" in Venray.
Knooppunt 5: U loopt nu langs de Oostrumse beek stroomafwaarts. De beek ontspringt in het Peelgebieden en stroomt langs Veulen, Leunen en Oostrum om uiteindelijk bij Geijsteren in de Maas uit te monden. Als u goed oplet ziet u onderweg een beverburcht.
Knooppunt 17: De Houbenweg is vernoemd naar de Veulense Wethouder Ger Houben. Lid van B&W van 1919 tot 1939 van de Venrayse gemeenteraad. Hij was medeoprichter van de Boerenbond en Boerenleenbank van Leunen, nu bekend als Rabobank Venray-Horst.
Knooppunt 7: De Kooiweg dankt zijn naam aan de hier vroeger gelegene schaapskooi.
Knooppunt 8: Omdat het gezin Reintjes-Versteegen de Tweede Wereld Oorlog heelhuids mocht overleven, werd in 1960 uit dankbaarheid aan de "Onze Lieve Vrouw van Fatima" hier een kleine kapel gebouwd.
Knooppunt 8: Aan de overkant van de splitsing ligt Boerderij 't Platteland, een lange gevelboerderij die herbouwd is in 1948.
Knooppunt 13: In de bossen voor u gelegen, vindt u nog de zichtbare contouren van vroegere loopgraven van de Duitse gevechtslinies.
Knooppunt 36: In dit bosgebied de "Breeheide" bevindt zich het waterpompstation de BreeHei. In het bijbehorende waterwingebied wordt het grondwater gemengd met Maaswater.
Knooppunt 12: U loopt nu langs de Lollebeek, die zijn naam dankt aan het grote ruilverkavelingplan, die eind zestiger jaren werd uitgevoerd onder de naam "Lollebeek".
Knooppunt 11, 10, 21 t/m 3: Hier heeft u een kijk over de laaggelegen weilanden. Dit gebied vormde vroeger de Veulense Wateren.
Knooppunt 2: Links ziet u de boerderij ''Vollenbergpláts''
Dat bruggen in tijden van oorlog van strategisch belang zijn, behoeft geen uitleg. Maar wat als er geen bruggen meer zijn? In februari en maart 1945 legden de Engelse Royal Engineers tussen Oeffelt en…
Average of 2 reacties.
De route is een beetje over de datum.
positief is dat het vrij rustig is.
(Geen onderwerp)