Op 10 mei 1940 vond de Duitse inval in Nederland plaats. De verdedigingsline langs het Maas-Waalkanaal behoorde bij de voorste verdedigingslinies en telde tientallen kazematten. De Duitsers kregen de hefbrug over de sluis door list en bedrog in handen, maar konden er niet overheen vanwege de heldhaftige tegenstand van het 1e Bataljon 26e Regiment Infanterie der Grenstroepen. Het oorlogsmonument ‘Moeder Aarde’, een vrouw met in haar armen een gesneuvelde militair, herdenkt de 24 militairen die hier sneuvelden. Het monument is gemaakt door Jac Maris die ook het vlakbij gelegen mobilisatiemonument schiep.
Bij de ingang van de protestantse Joriskerk bevindt zich een geglazuurd terracotta reliëf. Het werd in 1939 vervaardigd door Jac Maris in opdracht van het 1e Bataljon van het 26e Regiment Infanterie (1-26 R.I.). Zij waren in Heumen gelegerd in het kader van de mobilisatie. Het kunstwerk toont de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau, klaar voor de strijd tegen de Spaanse onderdrukker. Zij sneuvelden in 1574 in de slag op de nabijgelegen Mookerheide.
Op 10 mei 1940 vond de Duitse inval plaats. Van het 1-26 R.I. zouden 24 soldaten sneuvelen bij de verdediging van het vlakbij gelegen Maas – Waalkanaal.
De sluis bij Heumen speelde zowel bij het begin als bij het einde van W.O. II een bijzondere rol. Op 10 mei 1940 veroverde het Duitse leger met list en bedrog en na forse tegenstand de hefbrug over de sluis. Op 17 sept. 1944 kregen Amerikaanse parachutisten, geland bij Overasselt en Groesbeek, eveneens na zware gevechten, de brug zonder veel schade in handen. De brug bleek van cruciaal belang. Alle andere bruggen over het Maas-Waalkanaal waren namelijk de lucht ingevlogen. Tanks en ander zwaar materieel konden naar de andere kant, richting Nijmegen. Beluister hier het verhaal.
Het Marishuis in Heumen dankt de naam aan de overleden kunstenaar Jac Maris, die hier van 1926 tot 1994 gewoond en gewerkt heeft.
Jac Maris, van oorsprong een Duitser, vestigde zich in 1926 in Heumen. Hier huurde, en later kocht, hij het blokhuis, het huidige ateliermuseum. Hij creëerde er een rijk oeuvre in hout, keramiek, kunststeen en natuursteen. Sinds 1928 manifesteerde Jac Maris zich ook buiten de regio. In de jaren '30, '40 en '50 maakte hij vele heiligenbeelden en andere sacrale werken voor vele plaatsen in de omgeving.
Na het overlijden van Jac Maris in 1996 en zijn vrouw in 2000 is de Stichting Jac. Marismuseum eigenaar geworden van het pand. Het atelier werd ingericht als museum.
Imkerij Immenhof is een familiebedrijf in de buurt van Mook en Molenhoek. Het bedrijf brengt mensen samen met behulp van de honingbij.
Bij Imkerij Immenhof is een bezoekerscentrum gevestigd. Er worden rondleidingen verzorgd door de imkerij en er is een winkel, waar u kennis kunt maken met de bij en haar mooie producten. Imkerij Immenhof is tevens een Bed & Breakfast.
Het eerste gedeelte van de route gaat langs de Maas, het tweede gedeelte over dijken. Let op: het gedeelte langs de Maas gaat door gras en hier zijn geen paden. In natte periode kan het drassig zijn. Denk daarom aan goed schoeisel.
Let op: op sommige plekken voert het wandelknooppuntennetwerk gelijk met het fietsknooppuntennetwerk. Deze richtingaanwijzers lijken veel op elkaar.
Prima te lopen en geweldig uitzicht.
Enige jammere was de vele brandnetels.