Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

St. Jansberg - Ketelwaldroute

 

  • De route start bij bezoekerscentrum Martinustoren. De hoogste étage biedt een fraai uitzicht op zowel de St. Jansberg als het Reichswald. Via de Torenstraat met het Stadhuis en zijn vaste bewoners, de Gennepse Ooievaars, gaat u door de Niersstraat naar knooppunt 39, het begin van deze knooppuntenroute.

 

 

  • Het landschap werd ongeveer 150.000 jaar geleden gevormd door een reusachtige gletsjer die de grondmassa voor zich uit stuwde. Tevens dwong deze de Rijn eerder naar het westen af te buigen. Een van de Rijnstromen liep langs de helling van de stuwwal en zorgde door erosie voor de steilheid ervan. Tevens werd hier zand en grind uit het stroomgebied van de Rijn gedeponeerd. Dit wordt gewonnen, zoals u tijdens deze route kunt zien.

 

  • Tussen de knooppunten 50, 48, 37 en 23 fietst u door deze voormalige stroomgeul van de Rijn. Door de permanente aanvoer van water uit de stuwwal ontstond hier een moeras met veenvorming. Dit ‘Koningsven de Diepen’ is tussen 1930 en 1950 ontgonnen maar wordt nu onder leiding van Natuurmonumenten aan de natuur teruggegeven.

 

  • Vanaf knooppunt 23 naar knooppunt 79 gaat de route de steile Holleweg op. Bovenop de stuwwal ziet u links en rechts een 0,5 km lange aanplant met bosschages. Hier heeft men een ecologische verbinding gemaakt tussen het Reichswald en het Nederrijkswald, in dit geval de St. Jansberg (project Ketelwald).

 

  • In de bocht van de weg gaat u rechtsaf richting Knooppunt 79. Hier komt u even in Duitsland. Opgelet, knooppunt 79 ziet er iets anders uit. U gaat linksaf, richting Breedeweg en via de knooppunten 80 en 25 komt u op de St. Jansberg. U heeft hier een prachtig uitzicht op het Reichswald en op de “lob van Groesbeek”. Deze laagte in het landschap is mede ontstaan door de druk van de honderden meters dikke gletsjer. U kijkt nu op de dorpen Breedeweg en de Horst. Hier staat ook het Oorlogsmonument Paratroopers. Hier landden in sept. 1944 duizenden Amerikaanse parachutisten tijdens operatie Market Garden. Zie Bevrijdingsroute 1944-1945.

 

  • Via de knooppunten 89-87 en 88 gaat u naar Groesbeek. Vanaf knooppunt 88 naar 33 loopt de route grotendeels over de voormalige spoorlijn Kleef – Nijmegen. De route gaat via de knooppunten 33-47-46 over landgoed de Wolfsberg. Het historische landgoed heeft veel oud bos met o.a. beuken van meer dan 100 jaar oud.

 

  • Na knooppunt 46 richting knooppunt 42 wordt de ondergrond zandiger. We komen in de buurt van de Mookerheide, die aan de rechterkant van het Zevendal ligt. Het Zevendal zelf is een z.g.. droogdal. Het is ontstaan door smeltwater dat van de gletsjer afstroomde. Aan de linkerkant heeft u een mooi uitzicht op het landgoed St. Jansberg en in de verte kan men de kerk van Ottersum zien. De St. Jansberg is het gebied van o.a. das, buizerd, vliegend hert en ijsvogel. Er zijn bronnen en sprengen die de eeuwenoude Bovenste Plasmolen aandrijven. En de uitgestrekte kastanjeboombossen zouden zelfs uit de Romeinse tijd stammen. Hier stond namelijk een van de grootste Romeinse villa’s van Nederland. Het hoofdgebouw ervan is door een fraaie buizenconstructie met stapelmuurtjes beleefbaar gemaakt. De watermolen en de villa liggen vlakbij waar de Zevendalseweg op de Rijksweg komt, naast restaurant de Plasmolense hof. Zie ook Romeinen en Keramiekroute.

 

  • Van knooppunt 42 naar 41 passeert u het gezellige Plasmolen. Hier is door zand- en grindwinning (Rijn!) de Mookerplas ontstaan met een fraai watersportgebied als eindresultaat. Via de knooppunten 41-45, 44 en 28 komt u bij de kerk van Middelaar. Onderweg heeft u een mooi uitzicht op de kerk van Cuijk en klooster St. Agatha aan de overkant van de Maas. Ook heeft u een mooi uitzicht op de stuwwal met de Mookerheide.

 

  • Via de knooppunten 28-27-24-37-48-50 en 41 komt u bij de kerk van Ottersum. U nadert via de knooppunten 41-40-26-25 en 39 het eindpunt van de route. U passeert hierbij de meanderende Niers die door een voormalige stroomgeul van de Rijn haar weg gevonden heeft. En mocht u nog energie over hebben dan nodigt het historische stadje Gennep met zijn gezellige terrassen u uit voor een wandeling.

 

 Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Startpunt
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Martinustoren
Lengte
48 km
Knooppunten
39, 41, 50, 48, 37, 23, 79, 80, 25, 89, 87, 88, 33, 47, 46, 42, 41, 45, 44, 28, 27, 24, 37, 48, 50, 41, 40, 26, 25, 39
Parkeren
In de directe omgeving is vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 48 km

B&B Pelgrimshoes Genooierhof

In B&B Pelgrimshoes Genooierhof overnacht u midden in de natuur nabij het 'Kapelke van Genooi', een bekende bestemming voor pelgrims. De B&B telt zes kamers en is prachtig gevestigd in een…

Lees meer
Hartje Roggel
6 km | Roggel

Andere routes

92 km

Wielrenroute Peel en Maas

Heijen

Lees meer
12 km

Dorperheide route

Arcen

Lees meer
8 km

Aspergepad Superieur

Grubbenvorst

Lees meer
22 km

Pieterpad 3; van Vierlingsbeek naar Swolgen

Vierlingsbeek

Lees meer