Deze kunstroute start in de kasteeltuin van Kasteel de Keverberg in Kessel. De nummers uit deze beschrijving corresponderen met de nummers op de routekaart. De routekaart is tevens hier te downloaden.
1. Loop vanaf de Markt de kasteeltuin in via Hostellerie de Neerhof. In de tuin treft u kunstwerk 1 aan: Oorlogs en vredesmonument.
2. Via de uitgang tegenover de ingang van de kasteeltuin aan de Dorpstraat slaat u linksaf richting de kerk. Neem de eerste weg links en ga het Kerkplein op. Op het aangrenzende kerkhof staan verschillende bijzondere werken. Kijkend naar de Maas vindt u aan de rechterzijde kunstwerk 2: Christus ontmoet zijn moeder.
Vanaf het Kerkplein vervolgt u de route naar links richting Kessel-Eik, via het Veersepad (nummer 27 is het geboortehuis van Wim Rijvers, de kunstenaar wiens werk we nog meerdere keren tegenkomen op deze route), Veers en Haagweg.
Sla rechtsaf bij de Neptunuslaan en ga daarna direct links de Karreweg Noord op. Vlak voor Kessel-Eik gaat u links naar Karreweg Zuid, die gevolgd dient te worden tot de t-splitsing. Ga nu rechts naar de Maasstraat en aan de rechterzijde op het Mariaplein treft u de zo genaamde Eikkater. Dit in cortenstaal uitgevoerde symbool van de plaatselijke carnavalsvereniging is gemaakt door Henk Smeets.
3. Ga terug naar de Maasstraat en ga dan rechtsaf. Steek bij de verkeerslichten (N273) over naar de Lanterdweg. Vervolg deze weg rechtdoor. In het bos verandert de naam van deze straat in Bovensbos. Ga door tot de verharde zandweg een verharde weg kruist (de Neerseweg). Steek deze weg over. Ga met de bocht mee naar rechts en sla bij de eerste verharde weg af naar links. Dit was buurtschap de Keup. Steek over en ga naar links (Roggelseweg N562), en neem daarna de eerste weg rechts. In deze Jacobusstraat neemt u de eerste straat rechts (Linskensweg), en dan de eerste straat links (Van Enckevortstraat). Aan het eind van deze weg, op het plein treft u kunstwerk 3: Ontmoeting.
4. Bij het gemeenschapshuis gaat u links, dan direct rechts. U komt u op de Jacobusstraat. Na de kerk rechts volgt u de Kempstraat tot aan de t-splitsing met de Gielenhofweg. Hier staat kunstwerk 4: Vliegend Paard.
5. Ga hier links en vervolg de weg tot aan de t-splitsing. Aan de overzijde van deze t-splitsing is het Funs Reijnenplein. Hier staat kunstwerk 5: De Aar.
6. Vóór het plein gaat u rechts richting Panningen. In deze straat, de Raadhuisstraat, slaat u vlak voor de moskee rechtsaf en dan de tweede weg links.. U staat nu aan de achterzijde van het Bouwens van der Boijecollege. Hier gaat u rechtsaf naar de Minister Calsstraat. Tegenover de tennisclub is er een verhard paadje tussen de bebossing door. Hier staat (vanaf najaar 2016) kunstwerk 6: Hang-, Kissand Smokespot.
7. Volg dit paadje, dat uitkomt op de 8 Oktoberstraat en ga aan het eind ervan rechts de 18 Novemberring op. Kies de eerste weg rechts (Kapelaan Verheggenstraat). Net voordat deze straat uitmondt op de Jacob van Marisring, staat links in het gras kunstwerk 7: Samen.
8. Ga links en vervolg de Jacob van Marisring. Hier neemt u de tweede straat links naar de Zuster Irmbertastraat. Bij de t-splitsing gaat u rechts, dan de eerste links (Haammaekerstraat) en rechtdoor tot de t-splitsing met de Ruijsstraat/Van Hövellstraat. Ga rechts de Van Hövellstraat op. Ter hoogte van de huisnummers 22 en 24 aan de rechterzijde, slaat u linksaf (Pastoor Knippenberghstraat). Halverwege deze straat ziet u links een basisschool, met aan de gevel kunstwerk 8: Heilige Bernadette.
9. Vervolg de route rechtdoor tot de Molenstraat. Ga hier naar links, de eerste weg rechts en nogmaals rechts de Sint Lambertusstraat in. Ook hier staat een schoolgebouw. Voorbij het gebouw gaat u linkaf naar een klein paadje direct langs de school. Aan de voorzijde staat kunstwerk 9: Symbool verscheidenheid kind.
10. Volg de Sint Lambertusstraat tegenover De Fontein. Ga aan het einde naar rechts en meteen naar links. Dit is een doodlopend straatje, de Burgemeester Van Cannstraat. Hier ziet u rechts een pleintje met het kunstwerk 10: HeldenAar.
11. Ga bij het Mariaplein direct naar rechts richting de rotonde. Deze neemt u driekwart. U komt uit bij het kantoorpand aan de Roggelseweg 2. Aan de gevel hangt kunstwerk 11: Ekspansie Rabobank.
12. Steek de rotonde recht over, ga de eerste straat links, volg de weg links (Carolusstraat) en houd vervolgens links aan. U komt uit bij de kerk met kunstwerk 12: Heilige Lambertus.
13. Links naast de kerk, op de hoek, staat kunstwerk 13: De Goede Herder.
14. Van hieruit gaat u langs de kerk direct rechts naar de Kesselseweg en neem dan de eerste straat links (Kloosterstraat) richting Apollo.
Op de hoek staat kunstwerk 14: De Oorsprong.
15. Rechts voor u vormen 4 tableaus het kunstwerk 15: ‘Zijn’.
16. Neem de weg rechts Aan de Koeberg langs deze werken richting het bos. De weg gaat na 1 km over in de Nachtegaalstraat. Neem dan de eerste verharde weg links (knooppunt 56) tot vlak voor de ingang van de camping. Ga nu direct linksaf de half-verharde fietsroute (schelpenpaadje) op bij bordje 56. Bij knooppunt 56 gaat rechtsaf en volgt u knooppunt 65. Deze
maakt na ongeveer 600 meter een bocht naar links. 200 meter verder gaat u rechtdoor en verlaat u zowel het schelpenpad als knooppuntenbord 65. Bij de 4-sprong wordt de weg rechtdoor verhard. Blijf de Hazenakkerweg volgen tot aan de mini-camping “De Hazenakker”. Daar slaat u linksaf. Vervolg deze weg tot aan de N277. Hier steekt u over en gaat u direct rechts het fietspad op. Hier ziet u kunstwerk 16: Jump Off.
17. Neem de rotonde linksom om het kunstwerk van de mooiste kant te zien. Via de Baarloseweg gaat u terug richting Kessel. Bij de tweede straat gaat u rechts (Schijfweg-Zuid), deze weg volgt u tot de rotonde. Daar staat kunstwerk 17: Apollonia Kapel.
18. Neem de rotonde driekwart en ga verder op de Baarskampstraat richting het centrum van Kessel. Hier gaat u de tweede straat links (Keverbergstraat), waar ter hoogte van de groenstrook kunstwerk 18, Spelende kinderen staat (vanaf najaar 2015). Aan het eind van deze straat gaat u rechts (Merwijckstraat).
Ga door tot op de Bovenste Markt in Kessel. Dit is het eindpunt van deze route.
Het bronzen kunstwerk Het Haantje werd in 1997 gemaakt door kunstenaar Dolf Wong in opdracht van Chef Verdeuzeldonk. Verdeuzeldonk vond dat hij de gemeenschap van Meijel een monument na moest laten,…
Average of 2 reacties.
Groetjes J.Kiesebrink