Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

De Slag om Overloon en Venray

Let op: deze route gaat grotendeels via fietsknooppunten. Alleen het begin en het einde gaat via een beschrijving (*), daartussen kunt u de knooppunten volgen.

De route start bij het Oorlogsmuseum in Overloon. Veel oorlogsmaterieel hier komt direct uit de slag die in de nabijheid is geleverd. Sinds kort is er een compleet paviljoen aan de Slag om Overloon gewijd. In het park is teven een Luisterplek te vinden over De slag bij Overloon.

* Fiets vervolgens via de Museumlaan naar de Venrayseweg. Bij de Venrayseweg gaat u naar links, volg deze een klein stukje, en neem dan de afslag naar de Merseloweg. Nu de knooppuntenroute volgen richting het eerste knooppunt 14.

Voorbij Ysselsteyn, tussen knooppunt 1 en 25, komt u bij de Duitse Militaire Begraafplaats. De andere kant van de strijd – de Duitse – wordt goed voelbaar hier, waar dertigduizend Duitse soldaten liggen begraven. Ook hier vindt u een Luisterplek, deze keer met het thema "Goed of fout".

* Na Griendtsveen fietst u op een gegeven moment over de Dorperpeelweg. Wanneer deze eindigt bij de Middenpeelweg, slaat u rechtsaf de Middenpeelweg op. Passeer het spoor en ga dan rechtsaf richting het Verzetsmonument De Zwarte Plak in America

America was een verzetshaard, met een belangrijke rol voor de familie Poels – opa van Jacques Poels, frontman van band Rowwen Heze, die buiten op het erf stierf nadat de Duitsers zijn boerderij binnenvielen die stampvol zat met onderduikers. Er staat een verzetsmonument ter nagedachtenis aan de boeren die in opstand kwamen tegen de Duitsers. Verzetsstrijder Poels ligt op het kerkhof, de boerderij staat er nog.

* Fiets via de Middenpeelweg weer terug en ga richting knooppunt 42 en volg daarna de knooppunten via Leunen naar Venray.

De Grote Kerk in Venray was een cruciaal strategisch uitzichtpunt. Eerst in bezit van de Duitsers en vaak beschoten door geallieerde vliegtuigen. Daarna door de Duitsers opgeblazen, vlak voor hun vlucht. De toren (ook wel Wachter van De Peel genoemd) is open zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur (t/m 30 oktober 2016). In de toren is een documentaire van 15 minuten te zien over de slag hier: 'In hemelsnaam'. Vanaf medio september zijn er in de toren grote reproducties te zien van aantekeningen van Duitse soldaten die hier gelegerd waren. Bezoek ook Luisterplek "Wachter van de Peel".

Tussen Venray en Overloon passeert u de Loobeek, de zogenaamde bloedbeek. Bij de Loobeek is zo veel gevochten dat het beekje letterlijk rood kleurde van het Engelse bloed. Engelse soldaten hebben er zelf een monument opgericht voor hun gesneuvelde kameraden. Van Overloon bleef nagenoeg niets over.

* Vervolg de Venraijseweg richting Overloon. En fiets via de Museumlaan weer terug naar het oorlogsmuseum.

Startpunt
Museumpark 1, 5825 AM Overloon
Herkenningspunt
Oorlogsmuseum Overloon
Lengte
53 km
Knooppunten
Oorlogsmuseum, *, 28, 14, 18, 1, 25, 26, *, 42, 40, 41, 4, 3, 19, 21, 20, 17, 27, 28, oorlogsmuseum
Parkeren
gratis parkeren bij het oorlogsmuseum

Route: 53 km

H. Johannes de Doperkerk

Tegenover de plaats van een oude kerk uit 1842 werd in 1931 de huidige Rooms-katholieke kerk gebouwd met de naam H. Johannes de Doperkerk. De kerk is deel van de historische bebouwing aan…

Lees meer
Molenroute Noord-Leudal
42 km | Haelen

Andere routes

43 km

Peel-Heideroute

America

Lees meer
3 km

Kunst en Keramiekroute Historisch Gennep

Gennep

Lees meer
39 km

Kasteeltuinen Route

Venlo

Lees meer
11 km

Wandelroute Smakt-Holthees

Smakt

Lees meer