De cursus wordt verzorgd door de heer Piet Hoebers.
Het aanzien van het huidige landschap in de gemeente Horst aan de Maas is het resultaat van ontwikkelingen die zich over oneindig vele jaren hebben uitgestrekt. De totstandkoming van dit Horster landschap is te vergelijken met de opbouw van een schilderij. De eerste verschijningsvorm is door de natuur op het doek aangebracht. Eerst zorgden water en wind voor een onderlaag met enig reliëf. Vervolgens werd daarop in een toplaag het kleurrijke leven van planten en de veelzijdigheid van het dierenrijk aangebracht. Dit paradijslijk tafereel hield lang stand totdat de mens dit schilderstuk begon over te schilderen. In een vrij korte tijd werd de oorspronkelijke voorstelling geheel in een strakke kubistische stijl overgeverfd. Deze stof wordt besproken in drie cursusavonden.
Eerste avond 15 januari
Tijdens de eerste bijeenkomst staat de rol van de Maas als landschapsarchitect centraal. Besproken wordt: de ondergrondse krachten in de aardkorst en de herintroductie van de flora en fauna. Het thema wordt afgesloten met de terugkeer van de mens die als jager-verzamelaar nog geen invloed uitoefent op zijn omgeving.
Tweede avond op 22 januari
Op de tweede avond wordt behandeld hoe de mens zich hier permanent vestigde. Met als gevolg dat hij zijn omgeving op een kleinschalige manier naar zijn behoeften ging inrichten: het rooien van bossen en inrichten van akkers, het bouwen van dorpen en kastelen, en het aanleggen van wegen.
Derde avond op 29 januari
De derde cursusavond gaat over thema’s hoe vanaf de Middeleeuwen het landschap naar economische maatstaven steeds meer wordt geëxploiteerd. Steeds grotere megaprojecten worden over de Horster contreien uitgerold: het afgraven van het hoogveen, de aanplant van naaldbossen, de heide-ontginningen, de ruiverkaveling en het ruimtebeslag voor de verdozing.
Piet Hoebers
Piet is bioloog, was jarenlang docent aan een scholengemeenschap en heeft een brede kennis op het gebied van natuur en cultuur. Hij heeft zich verdiept in de (regionale) historie, archeologie, cultuur, plaatselijke oude gebruiken en in toponiemen. Binnen veel verenigingen heeft hij zijn kennis op bevlogen wijze gedeeld. Met recht is hij een ambassadeur van cultuur en natuur te noemen.
Aanmelding
Aanmelding voor deze cursus is vereist en kan tot en met maandag 6 januari 2025 via aanmelden@lgogterhorst.nl
De deelnamekosten voor de cursus bedragen € 35,00 voor leden en € 45,00 voor niet-leden.
Vermeld daarom of u wel dan niet LGOG lid bent.
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een betalingsverzoek.
Mis deze bijzondere kans niet om de landschappelijke geschiedenis van Horst aan de Maas te ontdekken.