Lezingen over kruiden, vergeten groenten, de aardbodem en het dorp
Als onderdeel van de tentoonstelling ‘De Aarde – bodem van ons leven’, organiseert Openluchtmuseum de Locht in de periode van oktober t/m januari interessante lezingen op zondagochtend. Onderwerpen die aan de orde komen zijn kruiden, vergeten groenten, de geschiedenis van onze bodem en het dorp, vroeger en nu. De Noord-Limburgse aardbodem en het gebruik ervan in het heden, verleden en de toekomst staat centraal in de tentoonstelling ‘De Aarde – bodem van ons leven’, die is gerealiseerd in de aspergetunnel van het museum.
Zondag 17 november | Waar komt het zand in onze bodem vandaan
Gerben Straatsma verteld alles over de geschiedenis van onze bodem; waar het zand vandaan komt, de verschillende lagen, over de boringen naar steenkool en warm water en de betekenis van de Roerdalslenk en de Peelrandbreuk. De bodem is ‘de laag van de aardkorst die door planten beworteld wordt. In Noord-Limburg leven we op zand zoals op veel plekken in Nederland. Waar komt dat vandaan? We bekijken grondboringen en hoe verschillende lagen daarvan worden bestudeerd. Uit deze studie ontstaat een beeld over de aanvoer van ‘zand’ uit Noordoost en Midden Europa. Dit is een proces van tienduizenden jaren. Er is ook aandacht voor diepe boringen in de Peel naar steenkool 100 jaar geleden, of naar warm water (Thermaalbad Arcen, tuinbouwgebied Californië), de betekenis van de Roerdalslenk en de Peelrandbreuk. Geologie met oog voor de eigen omgeving.
De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling ‘De aarde – bodem van ons leven’. Als onderdeel van deze tentoonstelling organiseert De Locht nog een interessante lezing op zondagochtend 12 januari a.s. Wim Daniels vertelt over ‘Het dorp, vroeger en nu’. De dorpen van nu zijn niet meer de dorpen van 50, 60 jaar geleden. Wat is er veranderd en hoe kan het dorp toch het dorp blijven? Wim Daniels vertelt over de gemeenschap in dorpen door de jaren heen.
Inschrijven
De lezingen zijn inbegrepen bij de entreeprijs van het museum, inschrijven via de website is wel noodzakelijk voor deelname. Voor bezoekers die meerdere lezingen willen bijwonen, kan een jaarkaart van de Locht interessant zijn. Een museumjaarkaart geeft ook toegang tot de lezingen. Ga voor meer informatie en inschrijven naar de website of volg De Locht op Facebook en Instagram.